Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2006

Περί του blogme.gr, συνέχεια...

Το θέμα έχει ήδη πάρει διαστάσεις χιονοστιβάδας. Οι μεγάλες εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Καθημερινή κλπ) έχουν ήδη ασχοληθεί, το ίδιο και ο Λαμπράκης (in.gr) αλλά και το bbc. Αντί να μαζέψω κι εγώ τις εξελίξεις αυτές και να τις παραθέσω με links, παραπέμπω στην θαυμάσια σχετική δουλειά της Αρτάνιδος. Εδώ, περιορίζομαι να προσθέσω το (για άλλη μία φορά) εξαιρετικό σχετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή, την σχετική δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου, καθώς και το δικό μου σχόλιο για το ζήτημα:

Θέλω να πιστεύω οτι το περιστατικό είναι μεμονωμένο και αποτελεί ένα κράμα «φασιστοφέρνουσας» διαφθοράς των εμπλεκομένων ανθρώπων της εισαγγελίας και βλακώδους άγνοιας, χωρίς βέβαια να γνωρίζω την αναλογία των δύο αυτών συστατικών. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η προσοχή μου εστιάζεται στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού σε μία (καταφανώς) απολύτως αστήρικτη μήνυση: αντί να την απορρίψει, ως όφειλε, εξάντλησε όλη την αυστηρότητα του νόμου, κάτι που σπάνια έχει κάνει στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Και όσο και αν θεωρώ το περιστατικό «μεμονωμένο», κανείς δεν μου αποκλείει οτι θα επαναληφθεί κάποια στιγμή στο μέλλον. ΑΥΤΟ, λέγεται τρομοκρατία. Και δυστυχώς, με τέτοιους χειρισμούς, χαντακώνεται το Ελληνικό Internet. Γιατί θα είναι τουλάχιστον αφελής κάποιος να προβεί πλέον σε μία ψηφιακή έκδοση γνώμης, αποθηκευμένη σε Ελληνικούς servers, όταν γνωρίζει οτι ανα πάσα στιγμή κινδυνεύει να υποστεί την ταλαιπωρία και το κόστος (με πολλές έννοιες) του αυτόφωρου, της κατάσχεσης του εξοπλισμού του και των δικαστηρίων, χωρίς να έχει κάνει κάτι επιλήψιμο.

Σε ότι αφορά την ταυτότητα του μηνυτή, αυτή μου είναι λίγο έως πολύ αδιάφορη. Δικομανείς λιακουραίοι ελληναράδες υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντοτε. Εμένα με αφορά πως η πολιτεία με προστατεύει από αυτούς. Και με θλίβει, που προφανώς δεν το κάνει.

Τέλος, επειδή ειπώθηκε οτι ο μηνυτής ενδεχομένως μέσω της μήνυσής του, αποσκοπούσε στην δημοσίευση της πραγματικής ταυτότητας του blogger που τον δυσφήμησε, δεν βλέπω πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο. Η Google, ακόμα και να ήθελε να δώσει στοιχεία, δεν νομίζω οτι διαθέτει κάτι περισσότερο από ένα e-mail, το οποίο με την σειρά του παρέχεται δωρεάν από κάποιον παροχέα (π.χ yahoo) ο οποίος, ομοίως, δεν έχει τα πραγματικά στοιχεία του ατόμου. Σε ότι αφορά δε τις IP, αυτές δηλώνουν τους υπολογιστές που συνδέονται με το σύστημα. Μία από αυτές ενδέχεται να είναι του blogger. Δύσκολα όμως μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποια είναι αυτή από όλες. Ο blogger μπορεί να ποστάρει σήμερα από το κέντρο της Αθήνας, αύριο από την Αντίς Αμπέμπα, ή μέσω Torpark, οπότε πιάς τ΄ αυγό... Μου φαίνεται πιθανότερο, εάν μάλιστα ο μηνυτής είναι αυτός που έχει διαρρεύσει, η μήνυση να αποτελεί απλώς μία εκδήλωση δύναμης, μία προσπάθεια τραμπουκίστικου εκφοβισμού, συνήθης πρακτική σε φασιστοειδή τύπου λιακόπουλου.

Υ.Γ.
Επειδή ίσως ορισμένοι θεωρούν οτι έκαστος blogger κρύβεται πίσω από την ανωνυμία του, η οποία του δίνει την δυνατότητα να προβαίνει ενδεχομένως σε δημοσιεύσεις που δεν θα έκανε επώνυμα, επισημαίνω οτι σε καθεστώτα όπου η προστασία της ελευθερίας της έκφρασης είναι αμφίβολη, στα οποία πιθανώς, συγκαταλέγεται πλέον και η Ελλάδα, η ανωνυμία είναι σχεδόν προϋπόθεση της ελεύθερης έκφρασης. Όμως αντί να παραθέσω περισσότερα στοιχεία περί αυτού, προτιμώ να αφήσω τους αμίμητους monty pythons να τα παρουσιάσουν με τον δικό τους τρόπο.

2 Comments:

At 6/11/06 15:16, Blogger Σελασφόρος said...

Έχω την αίσθηση ότι αν κάποιος θέλει να σε βρεί, σε βρίσκει.Δεν ξέρω τεχνικά με ποιό τρόπο, υποψιάζομαι όμως ότι υπάρχουν περισσότερα μέσα γι' αυτό απ'ότι υποψιαζόμαστε: βλ τα σχετικώς πρόσφατα παρατράγουδα με τη Vodafone. Ο μέγας αδελφός είναι στην παρέα μας από καιρό...
Όπερ σημαίνει ότι ο τύπος που υπεκίνησε το εν λόγω ανακάτεμα με τα βλόγια, σίγουρα εκτός από κρετίνος είναι και αδικτύωτος! Αν ήταν 'εντός' θα είχε βρεί όχι μόνο τον μπλόγκερ αλλά και πόσα σφραγίσματα έχει...

 
At 6/11/06 21:42, Blogger cyrus said...

Όπου "λαλούν" πολλοί δημοσιογράφοι, δεν ξημερώνει ποτέ...

 

Δημοσίευση σχολίου

<< Home