Σάββατο, 26 Αυγούστου 2006

Τέλος στην ταλαιπωρία στα αεροδρόμια

(Είδηση από εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας)

Βρυξέλλες, 25 Αυγούστου

Στεναγμούς ανακούφισης για χιλιάδες ανθρώπους που ταξιδεύουν συχνά από και προς τις Δυτικές χώρες, έφερε μια νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών ενεργειών στα αεροσκάφη, που πρόκειται να εφαρμοσθεί από τις αρχές του νέου έτους σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της Ένωσης.
Καθώς τα μέτρα ασφαλείας μετά τα γεγονότα της 11/09 γίνονται όλο και αυστηρότερα, ενώ οι επιθέσεις αυτοκτονίας συνεχίζονται και εντός των συνόρων της Ευρώπης υπενθυμίζοντας οτι ο κίνδυνος είναι ακόμα υπαρκτός και κλιμακούμενος, διαπιστώθηκε οτι σύντομα, οι έλεγχοι στους επιβάτες πριν από τις πτήσεις, θα πρέπει να είναι τόσο εξονυχιστικοί ώστε να είναι πρακτικά αδύνατον να πραγματοποιούνται πτήσεις με τη συχνότητα των δρομολογίων που έχουμε συνηθίσει. Το ζήτημα ήλθε ξανά στην επικαιρότητα, μετά τις πρόσφατες συλλήψεις στο Λονδίνο, από τις οποίες διαπιστώθηκε η προετοιμασία δέκα τουλάχιστον νέων επιθέσεων αυτοκτονίας σε αεροσκάφη από και προς την Βρετανική πρωτεύουσα. Η επακόλουθη υστερική σχεδόν σκλήρυνση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια του Λονδίνου με αποτέλεσμα να ακυρωθούν πολλές πτήσεις αλλά και πολλοί ταλαιπωρημένοι επιβάτες των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν να απολέσουν τμήμα ή το σύνολο των αποσκευών τους, συνεπικουρούμενη από μεγάλο πλήθος επιστολών διαμαρτυρίας, ανάγκασε το συμβούλιο υπουργών να συσταθεί εκτάκτως την περασμένη εβδομάδα ώστε να δώσει μία λύση στο ζήτημα.

Οι κυριότερες διαπιστώσεις σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν ήταν οι εξής:

Πρώτον: Η τρέχουσα τεχνολογία αδυνατεί να δώσει οικονομοτεχνικά αποδεκτή λύση για τον απαιτούμενο ταχύ και συγχρόνως πλήρη και εξονυχιστικό έλεγχο των επιβατών και των αποσκευών τους. Τα νέου τύπου υγρά εκρηκτικά είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευτούν, ενώ οι προτεινόμενες συσκευές ηλεκτρονικής σάρωσης των επιβατών, μολονότι ασφαλείς, αφ ενός είναι αργές και αφ ετέρου αναμένεται να προκαλέσουν δικαιολογημένες αντιδράσεις από τους επιβάτες, καθώς τους εμφανίζουν πρακτικά γυμνούς. Εξ άλλου, όπως έδειξε και η τραγωδία της 11/09, υπάρχουν πολλοί τρόποι να πραγματοποιηθεί μια επίθεση αυτοκτονίας σε ένα αεροσκάφος και δεν περιλαμβάνουν όλοι εκρηκτικά ή όπλα, αλλά μόνον τη σχετική βούληση.

Δεύτερον: Όλες οι επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν ανεξαιρέτως μία μόνον αιτιολογία: την θρησκευτική μισαλλοδοξία. Άλλες αιτιολογίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτοκτονικές τάσεις όπως π.χ. η ερωτική απογοήτευση ή η οικονομική καταστροφή, δεν προκαλούν ανησυχίες ως προς την θέληση του αυτόχειρα να συμπαρασύρει στην μοίρα του και άλλους συνανθρώπους του. Το τελευταίο συμβαίνει, όπως έχει δείξει η εμπειρία, πρακτικά μόνον εάν ο αυτόχειρας έχει την πεποίθηση οτι επιτελεί θείο έργο όταν εξολοθρεύει αλλόθρησκους και οτι θα αμειφθεί πλουσιοπάροχα μετά θάνατον γι αυτή του την πράξη.

Τρίτον: Ο φανατισμός του φορέα ενός θρησκευτικά μισαλλόδοξου δόγματος, που είναι αποφασισμένος να εκτελέσει επίθεση αυτοκτονίας, τον καθιστά αφ ενός απολύτως μη ανεκτικό σε οποιαδήποτε άλλη μεταφυσική θεώρηση από την δική του και αφ ετέρου προληπτικό, αρκετά ώστε να θεωρεί θανάσιμο αμάρτημα για τον ίδιο και ικανό να του στερήσει τις πιστευόμενες μετά θάνατον απολαβές, το να αποδεκτεί εμπράκτως την ύπαρξη άλλης θεότητας από την δική του.

Έχοντας υπ όψιν τις παραπάνω διαπιστώσεις, αποφασίστηκε οτι ο μόνος σχετικά σίγουρος και πρακτικός δρόμος για ασφαλείς από πιθανές επιθέσεις αυτοκτονίας πτήσεις, είναι ο αποκλεισμός με κάποιον τρόπο των θρησκευτικά μισαλλόδοξων από αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση κατά την διάρκεια της οποίας ακούστηκαν πολλές ιδέες, το συμβούλιο κατέληξε στην παρακάτω οδηγία:

« Σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκατασταθούν σειρές βωμών προς τιμήν των θεοτήτων όλων των γνωστών θρησκειών καθώς και ενός που θα αντιπροσωπεύει τις υπόλοιπες. Μέριμνα επίσης θα δοθεί και για τους άθεους και άθρησκους, ώστε να υπάρχει πλήρης αντιπροσώπευση των μεταφυσικών θεωρήσεων. Οι λεπτομέρειες κατασκευής και οι ακριβείς θεότητες που θα τιμώνται θα καθοριστούν με επόμενη οδηγία, όμως σε κάθε περίπτωση οι βωμοί δεν θα πρέπει να είναι περισσότεροι από δέκα ενώ θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, εν ανάγκη με κοινή εκπροσώπηση συναφών θρησκειών, να περιοριστούν περίπου στους πέντε ώστε η διαδικασία που θα περιγραφεί στην συνέχεια να είναι σύντομη. Το πλήθος των σειρών βωμών σε κάθε αεροδρόμιο, θα καθορίζεται από την διοίκηση αυτού και ανάλογα με την κίνησή του. Το κόστος για την κατασκευή, εγκατάσταση και επάνδρωση των βωμών θα βαρύνει τις Εθνικές Κυβερνήσεις.
Κάθε επιβάτης με προορισμό χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιαπωνία και Νότιο Κορέα θα οφείλει πριν από την είσοδό του στον χώρο αναμονής της πτήσης του να καταθέσει σπονδή, το τελετουργικό της οποίας θα είναι συντομότατο και οι λεπτομέρειές της θα περιγράφονται σε επόμενη οδηγία, σε όλους ανεξαιρέτως τους βωμούς των θεοτήτων που θα είναι εγκατεστημένοι στο αεροδρόμιο. Τα υλικά των σπονδών θα παρέχονται δωρεάν στον επιβάτη από υπάλληλο του αεροδρομίου. Η όλη διαδικασία θα είναι συντομότατη, μή υπερβαίνουσα τα δέκα με είκοσι δευτερόλεπτα για το σύνολο των σπονδών, ενώ για συντομία θα μπορούσε να γίνεται παράλληλα με τον έλεγχο των αποσκευών.
Η διαδικασία θα εποπτεύεται από δύο τουλάχιστον υπεύθυνους ο ένας εκ των οποίων θα ανήκει στο αστυνομικό σώμα της κάθε χώρας και ο άλλος ή οι άλλοι σε ανεξάρτητες αρχές, αποκλειόμενης όμως της συμμετοχής θρησκευτικών παραγόντων. Εάν κάποιος από τους επιβάτες αρνηθεί να καταθέσει σπονδή προς τιμήν μιας ή περισσοτέρων εκ των εκπροσωπουμένων θεοτήτων, θα του αρνείται η επιβίβαση στο αεροσκάφος, οι αποσκευές του θα του επιστρέφονται και θα αποζημιώνεται για το εισιτήριό του, με την επιφύλαξη του δικαιώματος, κάθε χώρα να προβεί και σε επιπλέον ενέργειες, όπως εκείνή κρίνει, στα πλαίσια της συνταγματικής νομιμότητας.»

Κατά την παρουσίαση της οδηγίας από εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες την περασμένη Πέμπτη, ετέθησαν τα εξής ερωτήματα:

Δημοσιογράφος: Δεν θεωρείτε οτι η παρούσα οδηγία παραπέμπει σε Μακαρθισμό;
Εκπρόσωπος: Βλέπω οτι δεν αντιλαμβάνεστε πως ούτε αποκήρυξη ιδεολογιών και νομιζομένων επιχειρείται με την συγκεκριμένη διαδικασία, ούτε η κατάδοση ομοθρήσκων ζητείται, ούτε καν αποκάλυψη των θρησκευτικών πεποιθήσεων του καθενός, οι οποίες ανήκουν στη σφαίρα του προσωπικού απορρήτου. Το μόνο που επιδιώκεται μέσα από την διαδικασία αυτή είναι εξασφάλιση της ανεκτικότητας στις έταιρες «δόξες», στοιχείου απαραίτητου σε μία δημοκρατική κοινωνία, πόσο μάλλον και στους επιβάτες μίας πτήσεως!

Δ: Υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του μέτρου και εκτός αεροδρομίων και πτήσεων;
Ε: Δεν θα σας κρύψω οτι έχουν γίνει σχετικές συζητήσεις, όμως αποφασίστηκε να εφαρμοσθεί πρώτα πιλοτικά στα αεροδρόμια, όπου υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Στην πορεία θα δούμε εάν και πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί και αλλού.

Δ: Εφ όσον η εφαρμογή του μέτρου θα γίνει στις Ευρωπαϊκές μόνο χώρες, δεν θεωρείτε οτι ακυρώνεται αφού εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος στα αεροσκάφη που ξεκινούν από χώρες που το μέτρο δεν εφαρμόζεται;
Ε: Δεν θα ήμουν τόσο απόλυτος. Το μέτρο εξακολουθεί να παρέχει προστασία στις περισσότερες στατιστικά πτήσεις που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Εξ άλλου βρισκόμαστε σε συνομιλίες και μέ άλλες Δυτικές χώρες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους βλέπουν το μέτρο με καλό μάτι. Από κάπου τέλος πάντων πρέπει να αρχίσουμε.

Δ: Είχατε αντιδράσεις από θρησκευτικές οργανώσεις;
Ε: Η απόφαση είναι πολιτική και αποσκοπεί στην ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης, κάτι για το οποίο είναι αποκλειστικά υπεύθυνη η πολιτεία. Οι όποιες απόψεις θρησκευτικών οργανώσεων είναι σεβαστές, όμως με την παρούσα οδηγία δεν επεμβαίνουμε στα της θρησκείας, αντίθετα σκοπεύουμε να σεβαστούμε απολύτως τις παραδόσεις της κάθε θρησκείας κατά την εφαρμογή του μέτρου. Αυτό νομίζω θα φανεί περισσότερο στην επόμενη σχετική οδηγία που θα αφορά τις λεπτομέρειες της εφαρμογής και που θα εκδοθεί πιθανότατα μέχρι τον Οκτώβριο. Οποιεσδήποτε παρατηρήσεις θρησκευτικών οργανώσεων σχετικά με διαδικαστικά ζητήματα που τις αφορούν, λαμβάνονται ήδη και θα ληφθούν και στο μέλλον πολύ σοβαρά υπ όψιν.

Δ: Ας μην κρυβόμαστε, τουλάχιστον στην παρούσα Ιστορική περίοδο, τέτοια ακραία μισαλλοδοξία υφίσταται κυρίως από ομάδες φανατικών μουσουλμάνων, οι οποίοι έχουν μάλιστα την στήριξη όχι μόνον συγκεκριμένων οργανώσεων αλλά και ολόκληρων κρατών υπό φονταμενταλιστική θρησκευτικοπολιτική εξουσία. Δεν φοβείστε οτι οι αντιδράσεις τέτοιων κρατών και οργανώσεων στο μέτρο αυτό, μπορεί να είναι ακραίες; Δεν νομίζετε οτι οξύνετε περισσότερο τις καταστάσεις, την στιγμή που ήδη είναι ιδιαίτερα οξυμένες;
Ε: Θα δούμε. Σε ότι αφορά τα φονταμενταλιστικά κράτη, σας διαβεβαιώνω οτι κανέναν δεν συμφέρει πολιτικά να παραδεχτεί ανοιχτά την μισαλλοδοξία του. Εφ όσον το μέτρο αυτό δεν τίθεται εναντίον καμίας θρησκείας, οποιεσδήποτε ενστάσεις μπορούν να στηριχθούν μόνον εάν διαστρεβλωθεί το ίδιο το μέτρο. Σε αυτό όμως μπορούμε να απαντήσουμε με ανάλογη ενημέρωση. Όσο για τις λεγόμενες οργανώσεις, αυτές έχουν ήδη ορκιστεί θάνατο στην δύση και το αποδεικνύουν συνεχώς. Δεν αντιλαμβάνομαι πως μπορεί να οξυνθεί μια κατάσταση πέρα από αυτό.

Δ: Πότε θα εφαρμοσθεί η οδηγία;
Ε: Αντιλαμβάνεσθε οτι πρέπει πρώτα να διευθετηθούν τα διαδικαστικά. Αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι τον χειμώνα. Τα προβλήματα που υπάρχουν στα αεροδρόμια σήμερα, καθιστούν την κατάσταση επείγουσα. Έχει συμφωνηθεί συνεπώς, η παρούσα οδηγία, να έχει κυρωθεί με νόμους από όλα τα κράτη μέλη μέχρι τέλος του έτους. Παράλληλα, μέχρι τότε θα έχουν λυθεί και τα ζητήματα εφαρμογής, οπότε στις αρχές του επομένου έτους νομίζουμε οτι μπορεί να ξεκινήσει η εφαρμογή, η οποία θα πρέπει να έχει γενικευτεί σε όλα τα αεροδρόμια που προβλέπεται, μέσα στο επόμενο έτος.


.... Ωραίο το παραμυθάκι έτσι;
Κι όμως, η ιδέα δεν είναι καινούργια. Το μέτρο αυτό εφαρμόσθηκε από τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Δέκιο (Decius 249-251) προκειμένου να αντιμετωπίσει την τότε αυξανόμενη εγκληματική μισαλλοδοξία των χριστιανών. Η επιτυχία του υπήρξε απόλυτη, έστω και άν δεν ήταν αρκετό να ανατρέψει τα μελλούμενα...
Πάντως θα ήθελα πολύ η παραπάνω είδηση να είναι αληθινή, αν μή τι άλλο, για να παρακολουθήσω την απολαυστική αντιμετώπισή της από τους ημέτερους «άρχοντες»!

8 Comments:

At 26/8/06 19:37, Blogger restlin said...

Πολύ καλό για να είναι αληθινό, πράγματι!!!

 
At 26/8/06 19:46, Blogger s.frang said...

Ας μην κρυβόμαστε, τουλάχιστον στην παρούσα Ιστορική περίοδο, τέτοια ακραία μισαλλοδοξία επιδεικνύεται κυρίως από ομάδες φανατικών μουσουλμάνων

Είσαι σίγουρος? Έχεις δει πώς γυαλίζει το μάτι μΠΑΟΚτζή που, μετά από ήττα με 3-0, τρώει και ξύλο στο δρόμο από τα αντίπαλα "σκουλήκια"? Είναι έτοιμος να πυροδοτήσει βόμβα νετρονίων... Μάλλον αυτούς είχε ο συντάκτης της "Οδηγίας" υπόψη του... :-))

 
At 26/8/06 21:51, Blogger Rodia said...

Χμμ.. θα πρότεινα επέκταση του μέτρου και στα πληρώματα των αεροπλάνων.. να είναι δλδ "μικτών θρησκειών".. Επίσης, σε κάθε γκρουπ θέσεων να υπάρχουν αντίστοιχα εικονίδια με βουδάκια, παναγίτσες, κλπ, καθώς και επιγραφές από το κοράνι.. Α! κάτι τι ακόμα: Για παν ενδεχόμενο, οι αποσκευές να φορτώνονται σε κοντέινερ που θα προσδένεται και, αιωρούμενο, θα ακολουθεί το αεροπλάνο...

 
At 27/8/06 17:17, Blogger rodanis said...

Καλημέρα και καλά «μαζέματα»!
@restlin: Όντως θα είχε πλάκα. Δεν είναι βέβαια ότι καλύτερο, η ανάγκη όμως...

@sfrang: Χμ... ωραία ιδέα! Σε κάθε θύρα, τα σύμβολα και των δύο αγωνιζομένων ομάδων, τα οποία θα πρέπει ευλαβικά να προσκυνούν όλοι ο οπαδοί, κατά την είσοδό τους στο γήπεδο. Αυτό θα μπορούσε ίσως να μετριάσει τα όποια έκτροπα. Από την άλλη βέβαια, ποιός θέλει «πολιτισμένους» οπαδούς; Όσο για την παρομοίωση των θρησκειών με ποδοσφαιρικές ομάδες, δεν είναι καθόλου άστοχη, τουλάχιστον για αρκετές από δαύτες, με την διαφορά οτι οι πρώτες είναι κατά πολύ πιό επικίνδυνες από τις δεύτερες...
Παρεμπιπτόντως, ο συντάκτης του άρθρου είμαι εγώ. Η αναφορά σε «εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας» εκφράζει απλώς ευσεβείς πόθους: Πολύ θα μου άρεσε ένα τέτοιο άρθρο να αποτελούσε πραγματική είδηση!

@rodia: Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην «άνιση εκπροσώπηση» των διαφόρων ρευμάτων αλλά στην μισαλλοδοξία. Και αυτή δεν καταπολεμείται ούτε με κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε θρησκείας ούτε με πολιτικά (ή θρησκευτικά) ορθές συνθέσεις πληρωμάτων. Το αντίδοτο είναι μόνον η ανοχή του αλλόδοξου, έστω και «με το στανιό». Εάν δεν γίνει κάτι προς αυτήν την κατεύθυνση, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις σαν αυτές που περιγράφεις.

 
At 28/8/06 19:25, Blogger cyrusgeo said...

Πώς θα ανεχτείς το "αλλόδοξο", όταν η θρησκεία σου σού έχει διδάξει πως αυτή πρεσβεύει τη μόνη αλήθεια, και πως όλοι οι άλλοι είναι άπιστοι και τους αξίζει να πεθάνουν, και πως αν τους σκοτώσεις θα πας στον παράδεισο όπου θα τρως πιλάφια και θα γαμάς πουτάνες όλη μέρα κι όλη νύχτα εις τους αιώνας των αιώνων;

Η ισλαμική τρομοκρατία είναι, στην πραγματικότητα, ισλαμικός εμφύλιος. Εμείς οι δυτικοί είμαστε απλώς οι "παράπλευρες απώλειες"...

 
At 29/8/06 10:54, Blogger rodanis said...

@ cyrusgeo: Τς τς τς.... Ε όχι και πουτάνες, έφηβες αειπαρθένες οδαλίσκες θα είναι. Συκοφάντη άπιστε.

 
At 31/8/06 00:11, Blogger Artanis said...

Ροδάνη, και τι γίνεται αν κάποιος ανατιναχθεί μπροστά στους βωμούς, γιατί δεν γουστάρει να προσκυνήσει άλλους πέρα από τον δικό του; Ή μήπως είναι αργά και κάτι έχασα στην ανάγνωση; Νομίζω ότι κατανοείς την πνευματική, νοητική και σωματική μου κατάσταση μετά απ' όσα ξέρεις ότι περνάω.... Ξήγησέ μου, ντεν καταλαβαίνει...

 
At 31/8/06 20:29, Blogger rodanis said...

@artanis
Λοιπόν, το ζήτημα είναι διαδικαστικό και θα διευθετηθεί μαζί με άλλα, με νέα οδηγία που ετοιμάζεται αυτήν την περίοδο. Ασφαλείς πληροφορίες από πηγή που δεν μπορώ να αποκαλύψω, φέρουν την υπεύθυνη επιτροπή να εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί ξεχωριστός χώρος, απομονωμένος από το κεντρικό κτίσμα του αεροδρομίου, στον οποίον να εισέρχονται οι επιβάτες ένας – ένας. Η αναγκαία επίσπευση της διαδικασίας θα απαιτήσει πιθανόν αρκετούς τέτοιους χώρους, διαχωρισμένους μεταξύ τους. Οι δε επιβλέποντες, θα φορούν ειδική ενδυμασία για προστασία από τις εκρήξεις...

Η αλήθεια είναι οτι η σημερινή εποχή διαφέρει αρκετά από εκείνη του Δέκιου. Η καλύτερα, διαφέρει αρκετά από οποιαδήποτε άλλη εποχή έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα. Η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων εγκληματικής μισαλλοδοξίας είναι όλο και δυσκολότερη μετά την εφεύρεση μέσων μαζικής καταστροφής όπως τα διάφορα εκρηκτικά, τα ισχυρά χημικά και βιολογικά όπλα, για να μην μιλήσω για τα πυρηνικά. Ο ασφαλέστερος τρόπος να μειώσουμε αυτόν τον κίνδυνο είναι, αντί να προσπαθούμε εναγωνίως να προστατευτούμε από αυτόν, με τίμημα τελικά την ελευθερία μας, να τον χτυπήσουμε στην ρίζα του που δεν είναι άλλη από τον φονταμενταλισμό, σε όλες τις εκδοχές του. Και επειδή ο φονταμενταλισμός δεν ευδοκιμεί σε κοινωνίες ελευθέρων ανθρώπων με ελεύθερο πνεύμα... καταλαβαίνεις που το πάω!

 

Δημοσίευση σχολίου

Links to this post:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Home